A váltás filozófiája

2011.04.11. 11:10

Reggel arra kelltem, hogy tudományosan gondolkodom a hatékony váltóhasználatról. Alapjában véve a dolog ugye nem bonyolult. Hegynek vagy dombnak felfelé és lefelé is adott, hogy az ember milyen fokozatokat használ. Ez nem igényel különösebb gondolkodást.

Amin viszont eltöprengtem egy kicsit, hogy miért is van ennyiféle sebesség fokozat mountain bikeokon. Tapasztaltam is és rengeteg videót megnézve láttam is, hogy nem használnak max 2-3 fokozatot. Egyet hegynek fel egyet le meg egyet a gyorsuláshoz. Downhill esetében meg merem kockáztatni, hogy összesen egyet használnak. Azt amiben a nyeregből kiálva tekerve könnyen tudnak gyorsulni. 

A témán zörögve kicsit szörföztem a neten és találtam egy GIANT bicókhoz elkészített használati útmutatót. Ebben részletezik a hatékony váltóhasználatot is.

Ami az irományban érdekes volt az a felhívás, hogy ne váltsak keresztbe. Azaz pl. az általam gyakran használt utazósebességhez klappoló áttétel nem megengedett. 

Az elől-hátul nagy tárcsa. pl. nem jó. De ugyanez igaz az elöl hátul kistárcsa kombóra is. A lánc keresztbe áll a két tárcsa között igy ez gyorsabb kopást és gyorsabb elhasználódást jelent. Megfontolandó. A következő körömnél figyelni fogok erre is, azaz nem váltok keresztbe.  A problémám csak annyi ezzel, hogy ha egy kicsit sem akarok sem keresztbe sem sréhen váltani akkor összesen három fokozatot kéne használnom. 

1. Elöl legnagyobb hátul legkisebb   ez lenne a hegynek le

2. Elöl legkisebb hátul legnagyobb  ez lenne a hegynek fel.

3 Elöl - hátul középen                  ez lenne az utazó sebbeség? Vagy az ahol a downhillesek nyeregből kiállva taposnak?

A kérdés érdekes. Nem nagy volumenű persze, de ahoz, hogy kicsit tudományosan de hatékonyan tudjak bicajozni fontos átgondolni.

Na a fent részletezett váltás filozófiát ki fogom próbálni holnap. Majd beszámolok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bicajosblogom.blog.hu/api/trackback/id/tr482816536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása